Deel twee in serie november-bijeenkomsten: op 12 november was ik op het NVB Jaarcongres (Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren in de bibliotheek-, kennis- en informatiesector). Nog niet eerder in zo'n omvang gezien: veel laptoppers die aan het twitteren of live aan het bloggen waren. Vier interessante lezingen bijgewoond.
Bas Haring hield een betoog over het met een korreltje zout nemen van ordening en structuren ('pile, not file') en de charme en betrouwbaarheid van informatie die niet bewust bewaard of gedeeld wordt. Hij noemde daarbij het voorbeeld van bewaarde menukaarten. Welke archivaris had kunnen bedenken dat de menukaarten gebruikt zouden worden voor het vaststellen van de omvang van de visstand begin twintigste eeuw, aangenomen dat een hoge prijs voor visgerechten in verband staat met schaarste, een lage visstand. Dat is het leuke van archieven. De pareltjes zijn vaak de stukken die allang weggegooid hadden moeten zijn of niet in een archief thuishoren. Zie ook wat collega Henny van Schie schrijft over de Ariërverklaringen. Haring constateerde verder dat door alle verbindingen tussen mensen (globalisering) de diversiteit van informatie vermindert. Zou het misschien een taak van informatiebeheerders moeten worden om rare informatie 'stiekum' te bewaren en het niet te delen, opdat die informatie blijft bestaan? Voor meer info zie wat anderen over zijn (en andere) lezing(en) hebben geschreven.
Als nieuwe web 2.0 enthousiasteling ben ik voor de balans naar het tegengeluid van Andrew Keen, auteur van het boek 'The cult of the amateur: how the internet is killing our culture', gaan luisteren. Keen betoogde dat de sociale media voor ongelijkheid zorgen. Deelnemen aan netwerken is geen keuze meer maar steeds meer een noodzaak om te kunnen overleven in de strijd om reputatie en aandacht. Op Twitter en Facebook hebben sommige individuen meer followers dan staten inwoners hebben. Deze individuen zijn de nieuwe machthebbers; 'not social at all', aldus Keen. De oplossing volgens Keen is 'to rebuilt right to the private and to retreate from the network'. Ondertussen is Keen wel te volgen op Twitter; je moet tenslotte wel weten waartegen je je verzet.
Dan nog interessante dingen over weblogs gehoord van Lilia Efimova, gepromoveerd op een onderzoek naar het gebruik van weblogs op de werkvloer. Deze lezing heeft me gemotiveerd door te schrijven op NA library. Naast een weblog als manier om mensen naar je toe te trekken, kun je het ook gebruiken voor registratie en uitwerken van je ideeën en gesprekken. Handig om de ontwikkelingen in je eigen werkomgeving bij te houden, voor jezelf maar ook voor je collega's bij overdracht van werk.
Als laatste een mooie oneliner van Lylke de Vries (De Ondernemers) in zijn lezing over wat werkelijk waarde toevoegt aan de relaties die een bibliotheek onderhoudt: 'de klant is een mens en geen doelgroep'. Overigens, de werkelijke waarde bent ú, en niet persé de sociale media.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten