donderdag 8 april 2010

Archiefbibliothecarissen-overleg

Afgelopen dinsdag was er weer een archiefbibliothecarissen-overleg, dit keer bij Het Utrechts Archief in de Hamburgerstraat.

Mooie locatie die laagdrempelig is opgezet met tentoonstellingen voor geïnteresseerd publiek en een studiezaal waar kopiedocumenten over voorouders en woonomgeving te raadplegen zijn. Originele stukken raadpleegt men aan de Alexander Numankade. We kregen een rondleiding waarbij de lange geschiedenis van het gebouw vanaf de Middeleeuwen, van abdij tot rechtbank, aan het licht kwam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog huisden de Duitse bezetters in het gebouw. De wapenopslag van het verzet in de kelder is door hen echter nooit ontdekt. Mooi verhaal.

Er zijn altijd wel een paar trends te bespeuren tijdens zo'n overleg. Deze keer waren dat komende verhuizingen/verbouwingen en daarmee gepaard gaande vernieuwde bibiotheekopstellingen in de studiezaal, geïntegreerde zoekfuncties op de sites van de archiefinstellingen waarbij tegelijkertijd door alle bestanden (dus ook de bibliotheek) van het archief gezocht wordt (vanuit één systeem als Maisflexis of via een zoekschil), en bij een aantal archieven is de zelfstandigheid in het geding en gaat men wellicht samen met andere gemeentelijke diensten.

Het thema was deze keer web 2.0. waarover ik iets mocht vertellen. Ik heb laten zien wat de Nationaal Archief bibliotheek heeft meegenomen uit de 23-archiefdingen (dit blog, Twitter, LibraryThing, RSS/Netvibes, Archief (en Bibliotheek) 2.0). Er ontstond een levendige discussie/uitwisseling. Heel plezierig en nuttig!

Volgende keer (locatie nog onbekend, misschien Haarlem) gaan we het hebben over het zgn. 'klein materiaal' ook wel 'klein drukwerk' of 'gedrukte stukken' geheten. Hierbij moet je denken aan publicaties die niet volgens de regels te titelbeschrijven zijn maar wel in de bibliotheek bewaard worden. Ik ben benieuwd. In de Nationaal Archief bibliotheek hebben we dat soort materiaal namelijk niet omdat dat in de archiefcollectie bewaard wordt. Overigens is na afloop op het terras al weer een volgend onderwerp bedacht: een gesprek met een IDM-docent en/of student over wat men tegenwoordig leert op de opleiding en hoe en waarom dat wel/niet aansluit bij onze dagelijkse praktijk. Wat vinden jullie daarvan?

1 opmerking:

Willemijn van der Ark zei

Beste Marjo,

Een goede samenvatting van een leerzame dag ... en wat het onderwerp betreft lijkt me een goed plan!

Groet,

Willemijn