Dit is natuurlijk het ding van de bibliothecaris! Even wat biografieën uit de Nationaal Archief bibliotheek toegevoegd. Leuk om te doen, tuurlijk, maar het voelt als dubbelop als je ze eerder ook al in de centrale catalogus (=Picarta en Worldcat) hebt gestopt, wat in de meeste gevallen net zo gemakkelijk gaat als bij LibraryThing (LT). De ingevoerde titels zijn niet populair in LT; in de meeste gevallen waren wij de eerste/tweede/derde met het boek. Van een community is met deze invoer dus nog geen sprake. De startpagina vind ik rommelig, heb via 'deze pagina personaliseren' het één en ander uitgezet. Je kunt ook maar één bron aanklikken om je titel uit in te voeren. Waarom niet allemaal? Ook de afwezigheid van authority files voor trefwoorden, onhandig. Bleek ik 'biografieën' op 3 manieren te hebben ingetikt. Maar goed, dat noem ik maar beroepsdeformatie. Feit blijft dat er enorm veel potentiële gebruikers actief zijn op LibraryThing.
De bibliotheek van het Vredespaleis, actief op LT vanaf november 2005, heeft een eigen account en laden elke vrijdag de ISBN's in. Dat gaat lekker snel. Via de chat hoorde ik verder dat het het Vredespaleis niet persé gaat om meer gebruikers, moeilijk te meten, maar om wat je al hebt in een ander voetlicht te plaatsen, om meer met je eigen collectie te doen. Mensen houden bovendien van plaatjes en die plaatjes komen via de LT-widget weer op je site te staan.
Een andere manier om als bibliotheek met LibraryThing om te gaan, zie je bij de universiteitsbibliotheek Utrecht. Daar is LT in de bibliotheekcatalogus opgenomen. Mooi, maar je kunt niet direct door na het desbetreffende boek op LT. Je ziet, als extra info, dus alleen wat voor tags de gewone mens aan het boek heeft toegekend.
De bibliotheekcollectie in LibraryThing stoppen of is LT toch meer voor fictie dan voor non-fictie en kijken mensen die daar naar non-fictie op zoek zijn toch in Worldcat, waar de bibliotheekcollectie van het Nationaal Archief ook al zichtbaar is? Vragen die collega's stelden op hun weblog. Ik ben geneigd de aanwinsten vanaf een bepaald moment in te voeren om, in navolging van de Vredespaleiscollega's, de collectie met meer mensen te delen zodat wellicht nieuwe bezoekers getrokken kunnen worden of je nieuwe info over een publicatie op kunt snorren aan de hand van een recensie die iemand op LT over een boek schrijft. Ben ook een voorstander van integratie van dit soort dingen in de catalogus/nieuwe website. Dus zoals de UB Utrecht of zoals bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam waar bezoekers zelf tags kunnen toevoegen. Gelukkig is in dat laatste voorzien binnen NA4all. Laat de nieuwe Nationaal Archief site maar snel klaar zijn!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten