donderdag 31 december 2009

De Nationaal Archief bibliotheek in 2009

Tijd voor een terugblik. 2009 was een goed jaar voor de Nationaal Archief bibliotheek. In januari al rondde Ingressus de retro-invoer af. In krap zes maanden werden bijna 14.000 titels uit de oude kaartenbakken beschreven in het Gemeenschappelijk Geautomatiseerd Catalogiseersysteem (GGC). Daarmee was eindelijk de bibliotheekcollectie in zijn geheel zichtbaar voor het publiek in zowel onze eigen bibilotheekcatalogus als in Picarta en Worldcat. Een enorme vooruitgang!

De 23-archiefdingen pilot was een volgend hoogtepunt. Veel geleerd en in praktijk kunnen brengen. Voor het uitdragen van de bibliotheekcollectie zijn vooral Twitter en LibraryThing heel interessant gebleken. LibraryThing kost relatief nog veel tijd. Ik zal daar in 2010 eens over schrijven.

En verder heb ik veel interessante overleggen en bijeenkomsten bijgewoond, zijn we gestart met een standcontrole, is de bibliotheekcollectie van de Archiefschool in eigendom van het Nationaal Archief gekomen en voor het grootste deel weer in bruikleen gegeven aan de Archiefschool, is mijn collega bijna klaar met het bij elkaar plaatsen, omnummeren en deels nog beschrijven van de collectie oude drukken, etc.

Tot besluit nog wat cijfers over 2009:
- aantal nieuwe boeken: 450, waarvan bijna de helft een geschenk was
- aantal tijdschriftabonnementen: 87
- aantal aanvraagde boeken en tijdschriften: 1304

Alle goeds voor 2010!

Geen opmerkingen: