vrijdag 12 februari 2010

Aanwinsten december 2009 en januari 2010

Door een heel kalme januari maand op bibliotheekgebied waren er eerder nog geen bibliotheekzaken waar ik over wilde bloggen. Vandaar de redelijk lange radiostilte.

De afgelopen twee maanden zijn er echter wel weer interessante boeken door mijn handen gegaan. Qua archivistiek kwamen o.a. de Ketelaarlezing en een scriptie over digitale ontsluiting van papieren archieven binnen. Ook interessant is het boek over de Wet Openbaaar Bestuur (WOB) in de journalistieke praktijk en het proefschrift van Theo Thomassen over de archieven van de Staten Generaal. Leerzaam is het artikel over de gevolgen van een klein brandje bij de KB.

Bij de geschiedenis-aanwinsten weer relatief veel boeken over de Tweede Wereldoorlog en overzeese geschiedenis, belangrijke aandachtsgebieden van het Nationaal Archief en dus voor onze bibliotheek. Bijna luguber zijn de foto's in het boek over de liquidaties van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de foto's van Nederlandse militairen in actie tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië zijn het bekijken waard. Verder een nieuw deel, over Coronie, in de serie Surinaamse emancipatie 1863. Maar ook de polderatlas, een boek over de SER en de biografie over Jacoba van Beieren.

Is je interesse gewekt? Bekijk dan vooral de complete aanwinstenlijsten voor nog meer leuks.

Geen opmerkingen: