donderdag 4 maart 2010

Aanwinsten februari

Deze maand zijn bij de bibliotheek van het Nationaal Archief relatief veel publicaties over koloniale archieven en overzeese geschiedenis binnen gekomen. Indonesische studenten schreven scripties over de Algemene Secretarie, de mailrapporten en de Politieke Verslagen en Berichten uit de Buitengewesten. Bovendien verscheen er een boek waarin dieper wordt ingegaan op wat er door het koloniaal bestuur in voormalig Nederlands-Indië werd vastgelegd, wat de archivistische gewoontes in Nederlands-Indië waren, en wat dat zegt dat over het koloniaal bestuur.

Leuk om te lezen is het boek 'Ze zijn gék geworden in Den Haag' over Willem Oltmans en de kwestie Nieuw-Guinea. Verder qua overzeese geschiedenis o.a. het tweede deel over de VOC-factorijen in India en een bronnenuitgave over slavernij in Zuid-Afrika ten tijde van de VOC.

Natuurlijk is er nog meer binnengekomen. Mooie (auto)biografieën bijvoorbeeld, het rapport van de Algemene Rekenkamer over de informatiehuishouding van het Rijk en een artikel over de nieuwe Archiefregeling die 1 april 2010 ingaat. Voor de kaartliefhebbers is de Ferraris-atlas heel fijn om door te bladeren.

Bekijk hier de complete aanwinstenlijst.

Geen opmerkingen: