maandag 16 november 2009

November bijeenkomsten-maand: archiefbibliothecarissen

In november vinden altijd veel bibliotheek-bijeenkomsten plaats. Twee weken geleden kwamen de archiefbibliothecarissen van Noord- en Zuid-Holland en Utrecht bij elkaar in Gouda. Opvallend hoe ontwikkelingen bij de archiefinstellingen waar we werken, vaak gelijk op lopen. Zo zijn veel archieven bezig met een nieuwe website en met ver- of nieuwbouwplannen. Ook de vraag welk bibliotheeksysteem je gebruikt, blijft actueel. Integreer je de bibliotheekcatalogus in een archiefbeheerssysteem als Mais-flexis of gebruik je een 'echt' bibliotheeksysteem. Dat laatste heeft mijn voorkeur. De bibliotheekfunctionaliteiten zitten vaak niet of niet goed in andere systemen of het blijkt toch moeilijk of duur om ze in of na te bouwen.

Verder hebben we gekeken naar de werking van Goudanet, de toegangspoort zijn tot cultuurhistorisch Gouda. Geschiedenis of erfgoed in het algemeen wordt in Gouda door allerlei mensen, verenigd in het Historisch Platform Gouda, een warm hart toegedragen en dat is te merken. Indrukwekkend wat er bij elkaar gebracht wordt door voornamelijk vrijwilligers.

We sloten de dag af met een rondleiding door de Librije-depots door collega Jan Willem Klein. Onze harten gingen sneller kloppen bij het prachtige handschrift van de zeven zusters, geschreven in 1454 in het St. Margarethaklooster te Gouda. In het commentaar op de psalmen van Petrus van Herentals, Collectarius super Psalmorum (signatuur: Gouda, SAMH, Librije 159), dat ze schreven is niet te zien waar de ene ophoudt en de andere begint, hoewel ze elkaar regelmatig hebben afgewisseld. Ook mooi was de brief van Erasmus (signatuur: Gouda, SAMH, 2221 J) aan zijn jongere vriend Herman Lethmaet (ca. 1492 - 1555), die deken was van het kapittel van St. Maria te Utrecht. Het is een zgn. "spotbrief", één van de humanistische en renaissancistische briefgenres, waarin iets belachelijk gemaakt wordt. Lethmaet had een uitnodiging gekregen om aan het hof van Karel V te komen. Blijkbaaar heeft hij Erasmus, die vaker aan het hof geweest was, om raad gevraagd over hoe hij zich aan het hof moest gedragen. In de brief antwoordt Erasmus hem: je moet hielen likken en de mensen naar de mond praten en stroop smeren, dan krijg je gedaan wat je wilt. Dit antwoord van Erasmus dient niet serieus genomen te worden; het is tenslotte een spotbrief.

De volgende keer, in Utrecht, gaan we het hebben over web 2.0 toepassingen.

1 opmerking:

Albert zei

Die beschrijving van de brief van Erasmus doet me sterk denken aan "Lof der zotheid", waarin hij van alles op de hak neemt. Nooit geweten dat deze stijl destijds gebruikelijk was als briefgenre!