maandag 7 december 2009

November bijeenkomsten-maand: contactdag OCLC

Laatste deel in de serie...

Hoewel een contactdag van een leverancier natuurlijk klantenbinding is, was de contactdag van OCLC op 24 november toch ook echt interessant. De boeiendste presentaties om toe te lichten gingen over Worldcat en MARC 21.

Worldcat begint steeds meer de functie van centrale wereld catalogus te krijgen. In 2008 108 miljoen records, waarvan de helft van buiten het Engelse taalgebied komen (2,7 miljoen Nederlandse records). OCLC heeft grote plannen met Worldcat. Links naar Google books, mogelijkheden om via OAIster brieven en archiefmateriaal op te nemen; allemaal activiteiten die leiden naar een centrale positie van Worldcat. In 2009 verscheen een interessant OCLC rapport, getiteld Online catalogues: what users and librarians want. Het blijkt dat de gebruiker andere dingen wil dan de bibliothecaris, ;-). De gebruiker uit het onderzoek is gericht op het vinden en minder op het zoeken naar informatie. De gebruiker wil daarom graag (directe links naar) fulltext en informatie om boeken te kunnen beoordelen op relevantie (inhoudsopgaven, samenvattingen, trefwoorden). De bibliothecaris blijkt vooral geïnteresseerd in het verwijderen van dubbele beschrijvingen en andere acties die de accuraatheid van het systeem bevorderen. Dit hoeft elkaar niet te bijten. Om goed en snel te kunnen vinden, moeten de gegevens in de catalogus wel in orde zijn!

Het OCLC rapport werd overigens al eerder genoemd door de stuurgroep GOO in het rapport waarin voorgesteld wordt meer aan te sluiten bij internationale metadata standaarden en wellicht de GOO op te heffen. Ik schreef er al eerder over. Zo'n internationale standaard is MARC 21, ook gebruikt in Worldcat. MARC 21 lijkt op het Pica3 formaat dat in het GGC (Gemeenschappelijk Geautomatiseerd Catalogiseersysteem ) gebruikt wordt. In MARC 21 zijn er voor meer-niveau-beschrijvingen (relaties tussen delen en de serie waarin ze verschijnen) minder mogelijkheden waardoor het in de catalogus lastiger wordt series en delen te herkennen en door te klikken. Ook is er in MARC 21 geen expansie in de trefwoorden mogelijk. Interessante ontwikkelingen om te blijven volgen. Hoe verenig je het beste van twee catalogiseertalen? Moet je een stapje terug doen om van de voordelen van internationale standaarden te kunnen profiteren? Ik denk dat het laatste woord over overgaan op MARC 21 nog niet gezegd is.

Geen opmerkingen: