donderdag 26 augustus 2010

Aanwinsten augustus 2010

Op de voorlopig laatste aanwinstenlijst van de Nationaal Archief bibliotheek vind je relatief veel overzeese geschiedenis. De ontbrekende TANAP-delen zijn eindelijk binnen (dankzij plezierig contact met Leiden) en collega L. bracht een kopie van een in Nederland niet aanwezig Indiaas rapport over archieven over de Oost aanwezig in het Nationaal Archief.

De middeleeuwen zijn ook redelijk vertegenwoordigd dit keer, met de herziene editie van 'Graven van Holland' en het liber alumnorum Wim Blockmans dat gaat over de Nederlanden van 1250-1650; collega Yvonne Bos heeft daar ook een bijdrage aan geleverd.

Ook ben ik nog achter wat literatuur aangegaan waarvoor de auteurs gebruikt hebben gemaakt van de bronnen uit het Nationaal Archief. Aan te raden is 'De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek' van Conny Braam. Interessant vanwege de beschrijving van de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog en de actuele link met de voorgenomen sluiting van de pil-fabriek in Oss.

En als laatste wil ik nog de geactualiseerde versie van 'Soldaten overzee : aanwijzingen voor het doen van onderzoek naar officieren en personeel van het KNIL en het leger in West-Indië' noemen en het boek met verhalen van Nederlanders in vreemde krijgsdienst 'Soldaat voor een ander'.

Kortom, weer genoeg interessants om in ogenschouw te nemen!

Geen opmerkingen: