woensdag 4 augustus 2010

Afscheid: van Nationaal Archief naar NIOD

Ik ga het Nationaal Archief verlaten. In september begin ik bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) als vakreferent/informatiespecialist. Al had ik bij het Nationaal Archief bij wijze van spreken tot mijn pensioen willen blijven werken, werken in je woonplaats bij zo'n mooi onderzoeksinstituut als het NIOD met weer nieuwe dingen om aan te werken was een kans die ik niet kon laten liggen.

Ja, en wat moet er dan allemaal gebeuren voor je weggaat? Ik stort me nu op de 'losse eindjes' zodat mijn opvolger niet met onduidelijke dingen te maken krijgt en tegelijkertijd gaat het gewone werk ook gewoon door. Druk dus...

Wat zijn die losse eindjes? Het oplossen van nijpende onvolkomenheden in de catalogus bijvoorbeeld (het niet altijd kunnen aanvragen van artikelen en losse tijdschriftbanden) Check, de artikelen kunnen weer worden aangevraagd. Verwerken van grotere schenkingen, zoals de collectie Financiën (check) en de bibliotheek van de Archiefschool (volgende week). Maar ook het laten inlezen van de lenergevens uit ABS-Archeion naar het bibliotheeksysteem zodat bezoekers zich niet apart voor bibliotheekgebruik hoeven in te schrijven, wil ik goed hebben voor ik wegga. En wat gebeurt er met dit blog en NAlibrary op Twitter? Draag ik die over, is het iets van mij persoonlijk?

Of ik op korte termijn opgevolgd zal worden is nog niet duidelijk. Men is druk bezig iemand te vinden, wat lastig is omdat het Nationaal Archief als agentschap van het ministerie van OCW in principe een vacaturestop heeft.

Ik kan mijn functie echter aan iedere bibliothecaris/historicus aanraden! De bibliotheekcollectie van het Nationaal Archief is inhoudelijk rijk, je ontdekt er iedere week iets nieuws in, er zijn nog duizenden dingen mee te doen die je ook zelf kunt/moet initiëren, op de nieuwe site van het Nationaal Archief komt de bibliotheek straks beter in beeld, de collega's (ook in den lande) zijn leuk, de archiefcollectie is prachtig. Kortom....

9 opmerkingen:

Petra Links zei

Succes met de afronding van de laatste zaken bij het NA. We kijken uit naar je komst bij het NIOD!

NAlibrary zei

Ha Petra, dankjewel! Leuk een reactie van een toekomstige collega. Ik begin donderdag 2 september, tot dan.

Albert zei

Dat gaat hard nu, we zullen je missen. Veel succes bij het NIOD!

Christian zei

Proficiat met deze mooie stap!

Je blogpost leest al als een wervende advertentietekst voor de baan die je achterlaat, dus wie weet wat voor reacties nog volgen. :-)

NAlibrary zei

@Albert Dankjewel! Ga jullie ook missen...

@Christian Dankjewel! Ha ha, dat zou leuk zijn. Ik hoop erg dat een opvolger niet te lang op zich laat wachten zodat ik nog persoonlijk kan overdragen.

Luud de Brouwer zei

Gefeliciteerd met de nieuwe baan! Kun je daar ook een weblog beginnen en in Librarything aan de slag gaan?
Zou jammer zijn als dit goede initiatief niet voortgezet zou worden.

Hoe dan ook: kortere reistijd = meer vrije tijd :)

NAlibrary zei

@Luud Dankjewel! Ik hoop bij het NIOD verder te kunnen gaan met een weblog etc. Aangezien het NIOD net de 12-dingen heeft gedaan, moet dat wel gaan lukken denk ik. Na een warm afscheid gister ben ik er in ieder geval helemaal klaar voor :-)

Wilma van den Brink zei

Jeetje, wat een gemis voor het Nationaal Archief. Maarre ... welkom in de biebwereld :-) Leuk hoor om bij het NIOD te gaan werken. We moeten zeker eens koffie gaan drinken als we toch allebei in Amsterdam werken. Lijkt me gezellig!

Groetjes
Wilma

NAlibrary zei

@Wilma Lijkt mij ook gezellig! Tot snel.